Герапетритис: Атина очаква следващия ход на Скопие

Атина ще изчака правителството на Северна Македония да положи клетва, преди да вземе решение за действията, които ще предприеме, ако Скопие настоява да не спазва споразумението от Преспа, подчерта външният министър Георгиос Герапетритис, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

„Гърция следи стриктно спазването на договореностите. Правителството на Северна Македония все още не е положило клетва, така че ще изчакаме развитието“, каза той след среща с гостуващия си египетски колега Самех Шукри.

Той добави, че засега „няма намерение да се задейства процедура за нарушение“.

„Тези въпроси ще бъдат оценени от гръцката дипломация, както и, разбира се, от ЕС в контекста на процеса на присъединяване на Северна Македония“, отбеляза Герапетритис.

По-рано той каза пред радио 98.9, че Преспанското споразумение „е международен договор, който е ратифициран, не е изменян или ревизиран едностранно от страните“.

Нещо повече, той го описа като „много, много основен възел, върху който е изградена международната позиция на Северна Македония“ и че следователно се разбира, че ЕС „оценява въпросите на Преспанското споразумение и неговото пълно и последователно прилагане. ”

Политическото ръководство на Северна Македония, подчерта той, „ще оцени тези въпроси и ще се съобрази с изискванията на Преспанското споразумение“.

Герапетрис също така подчерта твърдата позиция на гръцкото правителство относно необходимостта от спазване на споразумение, на което управляващата Нова демокрация (НД) се противопостави.

„Трябва да се придържаме към договореното, не защото сме съгласни с него, а защото е условие за приемственост и стабилност, което е създадено, както е създадено. И в никакъв случай не можем да формулираме едностранна рамка, върху която да градим политически кариери“, отбеляза той.

Изявлението му дойде ден след разочарованието от САЩ, изразено от помощник държавния секретар Елизабет Алън, която беше в Скопие в неделя.

„Ние подкрепяме Преспанското споразумение и бяхме разочаровани да видим, че президентът не използва пълното и официално име Северна Македония“, каза тя, имайки предвид новия президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова.

„САЩ са в постоянен диалог с новото правителство и се надяват новото ръководство на Северна Македония да спазва международните споразумения“, каза Алън.

Смята се, че изявленията й оправдават позицията на гръцкото правителство да не пристъпва към незабавна ратификация на трите меморандума за разбирателство със Северна Македония, които бяха включени в Преспанското споразумение, както настояваше опозиционната СИРИЗА.

Премиерът Кириакос Мицотакис многократно е казвал, че меморандумите няма да бъдат ратифицирани, освен ако правителството не е убедено, че Скопие ще спази споразумението от Преспа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят